Äventyr under jorden

Det är långt ifrån alla som tycker att en semester är samma sak som sol, bad och paraplydrinkar. Inget fel med de tre sakerna, men många av oss vill ha lite äventyr – både i vardagen och på semestern. Ett spännande äventyr innebär ju att man beger sig ut på okända vägar där inte så många turister trampat innan. Vad är mer exotiskt än en utflykt till något som de flesta människor aldrig ens har sett skymten av?

Se till att packa en bra Pannlampa och oömma kläder, det är dags att klättra ner i några av världens mest spännande grottor.

Från kända och populära Boracay kan det vara svårt att slita sig ens en kort stund. Det är inte så konstigt eftersom det anses vara en av världens vackraste öar enligt undersökningar som görs varje år.

En annan av dessa paradisiska öar ligger också i Filipinerna – Palawan – och från Boracay kan du ta dig dit med flyg eller färja. Det kommer vara värt det lilla besväret, eftersom Palawan bjuder på minst lika vacker miljö. På Palawan ligger Puerto Princesa Subterranean River National Park där man hittar ett riktigt underverk – en magiskt vacker flod som löper mer än åtta kilometer i underjorden.

Det erbjuds båtturer längs hela denna flod, som för övrigt är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Flytväst, hjälm och pannlampa finns att låna tillsammans med hörlurar och en ljud-guide. Det är nämligen förbjudet att prata inne i grottan eftersom man är rädd att störa det unika djurlivet där inne (vilket föga överraskande består av mestadels fladdermöss).

1780 upptäcktes det gigantiska grottsystemet som är känt som Cango Caves i närheten av Oudtshoorn i Sydafrika. Upptäckten skedde av en slump av en jordbrukare som ägde den omkringliggande marken. Hans namn var Jacobus Van Zyl och en av de största kamrarna inne i grottan har fått hans namn – Van Zyls Hall.

Den unika grottan har både lättillgängliga och mer svåråtkomliga delar. Detta gjorde att den snart efter att den upptäckts blev populär bland både vanliga turister och mer äventyrligt sinnade besökare. Faktum är att grottan varit ett populärt mål för besökare av båda typer i stort sett oavbrutet sedan den upptäcktes.

Eftersom grottan eller grottsystemet lämpar sig för olika besökare så erbjuder man också två olika turer – en för de lite mer oerfarna och ”vanliga” turisterna och en mer äventyrlig utforskning av grottan. Den sistnämnda lämpar sig för de som har erfarenhet av grottor och kräver utrustning som pannlampa och andra gängse tillbehör för att klättra inne i grottor.

Det är inte tillåtet att besöka grottan helt på egen hand. Men eftersom man räknar djur- och naturlivet därinne som begränsat så är det tillåtet att fotografera och samtala med de man besöker grottan med.