Heta restips för 2016

Det går hela tider trender i resandet. På 1980-talet, till exempel, var charter det mest populära sättet att resa och se sig om i världen. När det sedan blev billigare att flyga långt började vi svenskar se oss om efter mer långväga och mer exotiska destinationer. Det är väl lite oklart när trenden att resa till Thailand, Bali och andra fjärran destinationer i Sydostasien startade, men att intresset började ta rejäl fart i slutet av 1990-talet står helt klart.

Sedan kom Ryanair och då blev det plötsligt hur enkelt som helst (och riktigt billigt dessutom) att flyga till Europas alla storstäder. Med närhet till någon av de nya mindre flygplatserna i Sverige behövde det inte ta mer än 3-4 timmar att ta sig från bostaden hemma i Sverige till hotellet på destinationen. London, Barcelona, Berlin, Paris – antalet storstäder som fick (och fortfarande får) besök av stora mängder svenska resenärer ökade mycket kraftigt under en tid.

De senaste åren har många tidigare mycket tydliga trender, däribland just resor till Sydostasien och storstäder i Europa, fortsatt att vara aktuella, men det har också dykt upp nya. De hetaste trenderna just nu är upplevelseresor, resor till USA och budgetresande.

Upplevelseresor – inte bara sol och shopping

id 1Många av oss försöker ständigt utveckla oss som personer, och ett perfekt sätt att göra det är att besöka nya länder, ta del av andra kulturer och prova nya smaker. De som blickar bortom charterparadisen och storstäderna gör det för att få nya upplevelser och det är tydligt att de som en gång har fått smak för upplevelseresor återkommer gång efter gång.

De senaste åren har det varit mycket populärt att besöka Asien och Afrika. Vad gäller sistnämnda är det kanske framför allt Sydafrika som lockar. Detta land bjuder på så många olika upplevelser – allt från kosmopolitisk storstad i form av Johannesburg och Kapstaden och casinometropolen Sun City till orörda ständer och magnifika nationalparker med savannens alla typiska vilda djur. Det finns ganska många researrangörer som erbjuder rundresor i Sydafrika, med stopp både i safariparker och i storstäderna, och den som vill upptäcka lite av allt i detta fascinerande land på andra sidan jordklotet kan med fördel kika närmare på alternativen. En av de största researrangörerna är Nyati Safari, och deras webbplats är en bra plats att starta på.

 

Resor till det stora landet i väster

USA har toppat de flesta listor över resetrender i flera år, och det stora landet i väst är populärt även 2015. Det är dock kanske inte längre endast New York som lockar. Fler svenskar och skandinaver upptäcker gärna något annat än Manhattans skyline och en stad som har seglat upp som en favorit är Boston. Chicago är en annan stad som ökar i popularitet.

Resa på en budget

Varför ska en semesterresa kosta åtskilliga tusenlappar? Den frågan är det många som ställer sig och det har skapats en slags rörelse där kostnadsmedvetenheten är central. Lågprisflyg, boende via Airbnb, skjuts via Uber, minimalt med shopping – det går att resa på en mycket tajt budget och idén att det går att semestra i exempelvis en europeisk storstad för små pengar är attraktiv för många. När vi tittar i backspegeln om ett par år kommer vi förmodligen att kunna identifiera 2016 som året.