Inred asiatiskt: så förlänger du reskänslan

Jag vaknar på semestern på en resa långt bort och det finns ingen bättre känsla! Jag andas några djupa andetag, känner doften av rökelse från templen, sträcker mig sakta, tar ett glas vatten och gör några mjuka yogapositioner för att väcka kroppen. Frukost först, eller ett dopp i havet? Svårare val än så har jag inte på semestern. Annat är det att vakna en gråmulen novemberdag hemma igen. Då vill det till att vara stark i anden för att våga sig ur sängen och möta allt dagen har med sig. Jobb och möten, dagislämning, skjuts till träning, middagsfix och snabba beslut – om och om igen. Jag vill behålla den där härliga känslan av att vara på resa – nyfiket tittande på vackra vyer och föremål, njutande av vatten serverat direkt från kylen och chai eller kaffe i lerskålar till frukost. Jag fattar ett snabbt beslut till: nu ska jag inreda mitt hem som om jag vore på semester i Asien.

Underbara Sydostasien hemma hos mig

Jag hittar lätt gemensamma teman i de skandinaviska och asiatiska inredningsstilarna. Naturmaterial är hett och den Balinesiska stilen har massor av stenprodukter som nu blivit lätta att hitta hos oss. Stenbänkar, urholkade flodstenar till handfat, fristående badkar i konstmaterial omgivna av den typiskt indonesiska stengården… Och bambu, som är så vackert och bildar basen i hem från stora delar av Burma och Kambodja, hittar jag både som golv, köksluckor och möbler idag. Jag börjar med detta som bas. Köket får en stenbänk och väggprydnader från Söderhavet, som visserligen inte ligger i Asien helt, men det är vackert. Jag vill skapa ett lugn. I fönstren får olikfärgade glaserade lerkrukor innehålla citrongräs, chilefruktsbuske och kaffirlime. Bara doften av bladen när jag stöter dem i kökets mortel av trä är gudomlig och tar mig på resa i sinnet. I fönstret hänger jag jalusier i för att sila ljuset över bänkarna. Jag har gamla fågelburar i bambu som lampor över köksbordet och matchar med bordstabletter av flätat gräs. För att få ännu mer känsla av Asien byter jag ut mina förvaringsburkar mot några i flätaf vattenhyacint – det nya miljövänliga valet – och några antika betelnötsbehållare från Yangon, Burma.

Zen i hemmet

Jag funderar på köket som har en stor öppning mot vardagsrummet och kommer på att jag kan göra som I Japan, så jag säger använd skjutdörrar som dörr mot rummet, och matcha med en japansk shojiskärm av körsbärsträ och rispapper i det stora fönstret. Dels blir det platsbesparande med skjutdörr, dels behålls den rena stilen, och shojiskärmen ger ett fint ljusinsläpp och insynsskydd. Sofforna behåller jag. De är låga och breda med mycket breda armstöd och klädda i grått melerat tyg. Jag köper armstödsbrickor i trä att använda i stället för soffbord, och ställer golvpuffar framför sofforna i stället. Ett par breda kuddar och ett lågt kinesiskt opiumbord blir vackert under fönstret i andra änden av rummet. Jag sätter en tekanna i gjutjärn på bordet, och ett par lerskålar som för en teceremoni bredvid kannan. Genom Resorna har jag samlar offerskålar från Burma och vattenkrukor i lergods från norra Thailands landsbygdsbyar. De får pryda fönstret, tillsammans med låga levande ljus. Nu sätter jag mig i soffan, en skål te i handen och ro i själen.