Kapstaden – det bästa av stad och natur

Kapstaden är en av Sydafrikas huvudstäder, närmare bestämt den legislativa huvudstaden, tillsammans med Pretoria, som är den administrativa huvudstaden, och Bloemfontein, som är den juridiska huvudstaden. Av dessa tre är dock Kapstaden utan tvivel den mest välbesökta av turister.

Det är inte heller svårt att förstå varför. Kapstadens läge vid vattnet gör att man kan få det bästa som stadslivet har att erbjuda, samtidigt som man kan njuta på någon av stadens stränder. Tack vare stadens geografi är det möjligt att besöka flera städer på samma dag, om man skulle vilja variera sig. Den mest välbesökta stranden är dock Boulders Beach, som inte bara är känd för att vara en bra plats att sola, bada och surfa, utan också på grund av den koloni av glasögonpingviner som har sitt hem där. Surfing är för övrigt en annan vanlig anledning till att turister söker sig till Kapstaden; här hålls nämligen tävlingen Red Bull Big Wave Africa varje år.Cape_Town_Bo-Kaap_city_street

Den som inte vill hänga på stranden hittar dock ändå mycket i Kapstaden som gör en resa dit väl värd besväret. Om man tycker om shopping ska man till exempel besöka Victoria & Alfred Waterfront, som är ett av de mest populära handelsområdena i staden. Som namnet antyder är det byggt nära vattnet, bland de gamla kajerna i Kapstadens hamn, och där hittar man numera hundratals butiker.

Också den arkitekturintresserade får ut mycket av en resa till Kapstaden, då man hittar den högsta koncentrationen av kapnederländska byggnader i världen i staden. Den kapnederländska arkitektoniska stilen är en blandning av Frankrikes, Nederländernas och Tysklands arkitektoniska traditioner, och Constantia är den del av staden där denna stil är mest synlig.

”Borta bra men hemma bäst”, heter det ju, och många skulle nog hålla med om att det efter en resa så långt bort som till Kapstaden är skönt att komma hem och sjunka ner i sin egen soffa. Det förutsätter naturligtvis att man har en bekväm soffa hemma. Om du inte har det, kan du gå in på Furniturebox.se, där det finns ett stort utbud av soffor för alla smaker. Då kommer du alltid att tycka att det är skönt att komma hem.