Klättra i Sydafrika

Den som tycker om att klättra och ännu inte har varit i Sydafrika har sitt nästa semesterresmål klart för sig. Sydafrika, och särskilt Kapstaden, har nämligen blivit något av ett Mecka för klättrare, särskilt så kallade bouldrare, tack vare det stora området Rocklands i Cederberg Mountains, som ligger norr om Kapstaden. Rocklands är just vad namnet antyder, ett stort stenlandskap, där man tack vare områdets vida utbredning kan känna sig helt ensam ute i vildmarken. Blocken, som är av sandsten, erbjuder gott om tekniska klättringsproblem som även en erfaren bouldrare eller klättrare finner utmanande, samtidigt som det finns klippor som passar nybörjare. För att komma in i Rocklands måste man ha ett särskilt tillstånd. Efter att man har ordnat detta kan man med bil ta sig från Kapstaden till Clanwilliam, och sedan vidare till bergspasset vid Rocklands, en resa som tar runt tre timmar.1280px-Table_Mountain_from_harbour

Vill man ta sig an mer traditionell klättring kan Silvermines naturreservat erbjuda högre berg. Här är det inte sandsten utan granit man greppar, vilket gör att bergsklipporna kan kännas som hemma för klättrare från Sverige, trots att man befinner sig på andra sidan jorden. På naturreservatets bergsväggar finns utmärkta klättringsleder för nybörjare såväl som proffsklättrare, och även de senare kommer sannolikt att finna klättring som utmanar dem både mentalt och fysiskt. Om man på grund av den fysiska påfrestningen skulle råka ut för en sträckning eller någon annan skada under sin klättringssemester, kan det vara bra att uppsöka en naprapat vid hemkomsten. Du hittar enkelt en naprapat i Stockholm på Varden.se.

Om man inte vill ägna hela semestern i Kapstaden åt klättring, utan nöjer sig med en dagstur eller en entimmestur, kan en lagom strapats vara att bestiga Taffelberget, ett platåberg söder om Kapstaden. En kabinbana går också uppför berget, på den västra sidan, men de mer äventyrslystna kan vandra upp, vilket tar ungefär en timme. Man bör dock se till att ge sig ut tidigt på morgonen, eftersom solen snabbt börjar gassa när man kommit några timmar in på förmiddagen. Att ha med sig rikligt med vatten är därför mycket viktigt, inte bara när man ska bestiga Taffelberget, utan vid all form av klättring i Sydafrika.