Res till Nya Guinea

Nya Guinea är (undantaget Australien som räknas som kontinent) världens näst största ö, och har en area på 785 000 kvadratkilometer. Ön är uppdelad mellan länderna Indonesien och Papua Nya Guinea, då den västra halvan av ön tillhör Indonesien, och den östra halvan tillhör Papua Nya Guinea (ett land som till största delen utgörs av just Nya Guineas östra halva).

Nya Guinea har varit befolkat sedan ungefär 50 000 år tillbaka. De första som slog sig ned på ön och började odla marken kom i båtar från Sydostasien (att de kom i båtar vet man för att Nya Guinea inte har haft landkontakt med Sydostasien på miljontals år). Vattennivån var lägre då än den är idag, och de flesta tidiga boplatserna på ön ligger därför sannolikt under vatten. Sitt nuvarande namn fick ön på 1500-talet, då spanska upptäcksresande steg i land och tyckte att öns invånare liknade befolkningen i Guinea i Afrika.Casoar

En av de kanske vanligaste anledningarna till att man reser till Nya Guinea är för att uppleva öns natur och dess djurliv. Precis som Australien kan Nya Guinea skryta med flera djurarter som knappt återfinns någon annanstans i världen, och som således bara kan upplevas på ön. En sådan djurart är kasuaren, en kraftig, påfågelliknande fågel med tjocka ben, svart kropp och ett fjäderlöst huvud som är vackert koboltblått i färgen. I kontrast till detta har fågeln också starkt röda hudflikar som hänger som ett skägg, och en brun, hjälmliknande kam på huvudet. Kasuaren är i gott sällskap på Nya Guinea, då ön trots sin relativt lilla yta är hem för mellan 5 och 10 procent av jordens fauna, vilket är samma procentsats som Australien eller USA. Tusentals av öns olika arter är fortfarande helt okända för forskare, så om man har tur kan man göra en historisk upptäckt under sin vistelse på ön.

Om du alltid har drömt om att resa till Nya Guinea, men inte har de ekonomiska medlen, kan det vara en bra idé att leta igenom byrålådor och smyckeskrin efter guldklockor och guldsmycken som du inte längre använder. Du kan nämligen sälja guld på Guldbrev.se, och därmed få ett välbehövligt bidrag till din reskassa för Nya Guinea-resan.