Resa till Borneo och Burma

Asien är en kontinent med några av världens mest fascinerande naturlandskap. Därtill har det ett djurliv som har få motsvarigheter på jorden. Det är några av anledningarna till att turister väljer att åka dit. Två av länderna som tar emot många besökare är Borneo och Burma. Båda har unika egenskaper som gör att turisterna väljer att åka hit – och även om det kan vara något svårare att ta sig hit jämfört med större länder som Thailand och Kina är det mödan värt. Här kan du hamna på äventyr som du inte får uppleva någon annanstans i världen.

Borneo är inte bara ett populärt resmål för turister. Det är också Asiens största ö. Sett till yta är det bara två öar i hela världen som är större än Borneo – Grönland och Papa Nya Guinea. Det är dock inte för dess storlek som människor väljer att vallfärda hit. Snarare handlar det om det unika klimatet och landskapet. Borneo är berömt för att ha ett enormt omväxlande djurliv där orangutangerna brukar framhållas som den största attraktionen. För den som väljer att bege sig till Borneo är också dykningen på kusten ett givet stopp eftersom den tillhör de allra bästa i världen.

The Temples of bagan at sunrise, Bagan, Myanmar

Här finns också mer kraftkrävande äventyr för den som vill göra mer än att hålla sig i närheten av stranden. Öns högsta berg heter Mount Kinabalu och reser sig drygt 4 000 meter över havet. Det är möjligt att bestiga det utan att ha några större erfarenheter av bergsklättring tidigare eftersom det hålls kurser för nybörjare. Om du nöjer dig med att klättra upp på platån utan att bestiga hela toppen har du ändå möjlighet att få en otrolig utsikt över Borneo.

På Asiens fastland hittar vi ett annat populärt resmål – Burma. Även om det tidigare mest har förknippats med politiska oroligheter har Burma – eller Myanmar som det också heter – vuxit fram till en stor turistdestination på sista tiden. Det var inte länge sedan som Burma sågs som ett eftersatt land i allt från infrastruktur till teknik. Det har dock börjat förändras och numera är Burma i mångas tycken ett välfungerande land som gärna tar emot turister till sina vackra landskap.