Resa till Sydafrika

Sydafrika går inte att ringa in i en enda mening. Istället är det ett land som är fyllt av kontraster och olika nyanser. Det var inte mer än drygt 20 år sedan som apartheid-systemet fortfarande var utbrett i landet, vilket innebar att vita och svarta hölls åtskilda. Samtidigt har Sydafrika länge haft en snabb ekonomisk tillväxt och det har lett till en större medelklass. Numera har Sydafrika moderniserats på många plan och även om de fortfarande står inför signifikanta politiska problem är det utan tvekan ett land som är väl värt att besöka.

Sydafrika sträcker sig över en enorm landmassa, vilket gör att det kan vara svåröverskådligt för en ny besökare. Eftersom Sydafrika är en transporthubb för många flyg som ska till södra Afrika är det troligt att det är hit du kommer om du ska bege dig till den här delen av kontinenten. Johannesburg och Kapstaden är två av de största städerna och det är troligen här du landar med ditt flyg. Båda dessa städer har sina fram- och baksidor.

Cape Town aerial, South Africa

Vissa delar av Sydafrikas största städer har en ypperligt fungerande infrastruktur liksom nya byggnader och skyskrapor. Att det har investerats stora summor pengar i landet visar inte minst satsningen på fotbolls-VM 2010 när Sydafrika som första afrikanska land stod som värd för mästerskapet. Det ledde till att fler företag insåg landets potential och började pumpa in pengar i landet. Samtidigt finns det delar av städerna dit pengarna inte når. Där är ofta kriminaliteten hög och turister avråds starkt från att besöka dem.

Många besökare åker till Sydafrika för att uppleva det spektakulära naturlivet. Precis som många andra afrikanska länder är Sydafrika ett populärt safariland eftersom du här kan få se flera av de stora vilddjuren i deras naturliga habitat. Om du vill uppleva naturen på nära håll är det dock starkt rekommenderat att du tar kontakt med ett företag som anordnar guidade turer i området. Att åka dit på egen hand och ordna med logistik är ofta dumdristigt ur ekonomisk synvinkel. Det kan också vara direkt farligt om du inte är hemmastadd i området eller känner någon som är det.